HURRICANE 900

Νέο HURRICANE 900
  • Κωδικός Προϊόντος: 900
  • Διαθεσιμότητα: 2-3 Ημέρες

ΡΑΟΥΛΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕΡΑΣ INOX
ΘΗΚΗ ΠΥΡΟΣΒ ΜΕ ΠΟΡΤΑΚΙ 12x37cm 
ΠΥΡΟΣΒ ΚΟΝΕΩΣ ΚΡΟΥΝΟΣ 1kg
ΠΑΡΜΠΡΙΖ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΤΙΜΟΝΙ Φ40cm
ΑΝΤΛΙΑ ULTRAFLEX UP33F
ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΥΔΡ ΤΙΜ ΕΞΩΛ "DRAKE"
ΚΙΤ "DRAKE" ΓΙΑ MERC-MAR-HONDA 
ΣΕΤ ΣΩΛΗΝΕΣ 24 f.
ΠΥΞΙΔΑ PISA-ΧΩΝ ΜΑΥΡΗ
ΠΙΝΑΚΑΣ MARINA 7 ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ (WARNING)
ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΑΕΡΙΟΥ 35cm 18kgs 
ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΑΕΡΙΟΥ 60cm 40kgr
ΚΟΝΣΟΛΑ
ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ
ROLL-BAR 
ΒΑΛΒΙΔΑ ΒΕΝΖ.3-ΘΕΣΕΩΝ ΟΡΕΙΧ.
ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΗΛΕΚ/ΚΗ 12V
ΤΑΠΕΣ ΣΤΕΓΑΝΩΝ
ΤΑΠΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ 38cm
ΕΞΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΑΝΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΑΝΤΛΙΑ ΣΕΝΤΙΝΑΣ  V1250
ΤΑΝΚ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΛΙΤΡΑ
ΦΛΟΤΕΡ Q.S.I.      
ΒΕΝΖΙΝΟΜΕΤΡΟ Q.S.I.
ΕΞΑΕΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΠΛΑΦΟΝΙΕΡΕΣ ROLL-BAR
ΦΩΤΑ ΠΛΕΥΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟ,ΚΟΚΚΙΝΟ ,ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ ΦΑΝΟΣ
ΚΟΡΝΑ

Του Γιώργου Πολυχρονίου

 

Η WAVEboats πρόσφατα πρόσθεσε άλλο ένα φουσκωτό στη γκάμα της, το οποίο είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 2,4 μέτρα μεγαλύτερο από το αμέσως προηγούμενο μεγάλο μοντέλο της, το 6,60.


Η κατηγορία των 9μετρων και 10μετρων Ribs θεωρείται «περίεργη» λόγω του περιορισμένου ακόμα αριθμού ενδιαφερόμενων πελατών σε σύγκριση πάντα με τα μικρότερα μοντέλα που συνεχώς αυξάνεται - και βέβαια του μεγάλου ανταγωνισμού. Και τι ώθησε θα μου πείτε τη Wave να μπει σε αυτή τη δύσκολη αγορά; Μα φυσικά η εξέλιξη του ναυπηγείου που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά, η θέληση του ιδιοκτήτη Δημήτρη Γεωργίου να διευρύνει τα μοντέλα της και βέβαια η αυξανόμενη ζήτηση που φαίνεται ότι θα υπάρξει στο μέλλον, αφού ήδη υπάρχει μία τάση ή μάλλον καλύτερα θα λέγαμε μια «μετακίνηση» των παλιών ιδιοκτητών των φουσκωτών 6 και 7 μέτρων, στα μεγαλύτερα των 9 και 10 μέτρων με χώρους ενδιαίτησης ή και χωρίς. Έτσι λοιπόν άλλο ένα«ταξιδιάρικο»

 

9μετρο σκάφος με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής προστέθηκε στη λίστα επιλογών των αγοραστών που ψάχνουν άνεση και ασφάλεια στα θαλασσινά τους ταξίδια.

 

Το Hurricane χρησιμοποιεί μια κατηγορία γάστρας που δεν ξεφεύγει από τη ναυπηγική των υπολοίπων μοντέλων της Wave. Πρόκειται για βαθιά γάστρα, με την είσοδο να ξεκινά στις 55ο και να καταλήγει στο transom στις 24ο. Το ψηλό chine απομακρύνει τα μπαλόνια από τη θάλασσα χωρίς να υπάρχει φόβος αστάθειας και μπαλατζαρίσματος του σκάφους αφού η γάστρα είναι αρκετά φαρδιά ενώ τα παρατροπίδια βοηθούν στην ευστάθεια αλλά και στην απόσβεση όταν το σκάφος αποθαλασσωθεί. Η διάμετρος των μπαλονιών ξεκινούν από την πλώρη στα 47 cm και καταλήγουν στα 60 cm.

 

Το ύφασμά τους είναι hypalon – neoprene 1670 dtex. Το τουριστικό χαρακτήρα του Hurricane στηρίζει το ναυπηγείο με μεγάλη αυτονομία αφού διαθέτει δύο ρεζερβουάρ, ένα μεγάλο 500 λίτρων και ένα μικρότερο 250 λίτρων, συνολικής χωρητικότητας 750 λίτρων! Επίσης διαθέτει μεγάλο τανκ νερού 150 λίτρων και όπως θα δείτε παρακάτω μία πολύ καλή σχεδίαση του deck.

 

Το κατάστρωμα

Με μια γάστρα που «απαιτεί» να την ταξιδέψετε σε όλα τα πλάτη και μήκη της θαλάσσιας ακτογραμμής της χώρας μας, το κατάστρωμα δεν θα μπορούσε παρά να έχει άκρως τουριστικό χαρακτήρα. Το σκάφος που δοκιμάσαμε και φωτογραφίσαμε ήταν έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι (την επόμενημέρα), οπότε είχε τοποθετηθεί και η τέντα πλεύσης που διαμορφώνει το πλωριό χώρο σε δωμάτιο διανυκτέρευσης. Η δελφινιέρα σχηματίζει μια φαρδιά αντιολισθητική επιφάνεια για να πατήσουμε με ασφάλεια μπαίνοντας από τη μαρίνα. Ανοίγοντας το καπάκι του στρίτσου βλέπουμε ένα πολύ βαθύ χώρο αποθήκευσης της αλυσίδας, όπου έχει αρκετό ύψος ώστε να μην φτάνουν τα τυχόν μπλεξίματά της στον εργάτη. Ακολουθεί το κρεβάτι που εύκολα μετατρέπεται σε τραπεζαρία απασφαλίζοντας την βάση του τραπεζιού και σηκώνοντάς το στο ύψος που επιθυμούμε.

 

Το αμπάρι που διαμορφώνεται κάτω από τα μαξιλάρια είναι τεράστιο ενώ κάτω από το τραπέζι, στις μπάντες του καναπέ, σχηματίζονται και δύο στεγανά ντουλάπια. Η μεγάλη κονσόλα που είναι τοποθετημένη στο κέντρο φιλοξενεί τη ναυτική τουαλέτα. Το ανοξείδωτο roll bar που βρίσκεται περιμετρικά του ψηλού παρμπρίζ δίνει κράτημα σε όσους μετακινούνται στις μπάντες ή στέκονται προφυλαγμένα από το καιρό πίσω της. Τα όργανα ναυσιπλοΐας θα χωρέσουν άνετα στην οροφή της, ενώ το τιμόνι και τα χειριστήρια της Verado είναι σωστά τοποθετημένα από θέμα ύψους και κλίσης. Κάτω στη βάσητης υπάρχουν δύο στεγανά ντουλάπια για τα προσωπικά μας μικροαντικείμενα, τσαντάκια κλπ.

 

 Ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης που στέκονται στο κάθισμα διακυβέρνησης βρίσκονται σε ένα σκαλοπάτι 12 περίπου εκατοστών από το υπόλοιπο ντεκ δίνοντας καλύτερη ορατότητα. Στο κάθισμα διακυβέρνησης υπάρχει η δυνατότητα να οδηγήσουμε ακουμπώντας το ισχίο αλλά και καθισμένοι στο ψηλό μαξιλάρι. Ανοίγοντας από τη μεριά της κονσόλας υπάρχει ένα χρήσιμο ταμπούκι ενώ από την άλλη πλευρά θα βρούμε ένα νεροχύτη με βρυσάκι και τον χώρο που θα τοποθετηθεί η εστία μαγειρέματος.

 

Στην πρύμνη ο αναπαυτικός τετραθέσιος καναπές με το sundeck  κρεβάτι στην πλάτη του θυμίζει έντονα σκάφη με εσωλέμβιους κινητήρες, όπου πάνω από το μηχανοστάσιο διαμορφώνουν μεγάλα sundeck. Σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε! Εκεί θα μπορείτε και να απολαύσετε το μεσημεριανό σας ύπνο αφού η τέντα που κουμπώνειαπό το πολυεστερικό roll bar σκιάζει μέχρι και την κονσόλα. Στο αμπάρι της πρύμνης έχει διαμορφωθεί άλλο ένα μεγάλο κρεβάτι  που κάτω από τα μαξιλάρια του υπάρχουν τρεις αποθήκες. Κατάπρυμα στις μπάντες της λεκάνης των «δίδυμων» κινητήρων υπάρχουν δυο πλατφόρμες,στη μία υπάρχει η σκάλα μπάνιου και η ντουζιέρα ενώ η άλλη διαθέτει αναμονή για την δεύτερη άγκυρα της πρύμης.


Στη θάλασσα

Τελικά οι δοκιμές των σκαφών πρέπει να γίνονται όλες καλοκαίρι και ιδιαίτερα τέλος Ιουλίου που τα μελτέμια φυσούν αδιάκοπα. Η έλλειψη χρόνου λόγω της περιόδου των διακοπών που πλησιάζει, αναγκάζει το ραντεβού στο νερό με το εκάστοτε ναυπηγείο να ισχύσει σχεδόν με κάθε καιρό. Σε αντίθεση το χειμώνα ακόμα και με ένα 5άρι όλα είναι πιο δύσκολα, λόγω του κρύου, της βροχής που μπορεί να συμμετέχει στην κακοκαιρία...μπρρρ τι σκέφτομαι καλοκαιριάτικα! Είμαστε λάτρεις της εποχής των τζιτζικιών, τι να κάνουμε!

 

Με ένα λοιπόν καιρό αρκετό για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για την πλεύση του Hurricane βρεθήκαμε στο Λαύριο για να δούμε από κοντά τη νέα ναυαρχίδα της Wave Boats. Το σκάφος φορούσε δύο Verado 250 ίππων με προπέλες τρίφτερες βήματος 19 ενώ στα ντεπόζιτα υπήρχαν 400 λίτρα βενζίνη και 100 λίτρα νερό. Με 5 (!) άτομα πλήρωμα πέσαμε στη θάλασσα με τη βοήθεια του μεγάλου τετρακίνητου αυτοκινήτου του πάρκινγκ σκαφών Εξάντας.

 

Ο δυνατός αέρας και το κύμα ανοιχτά του λιμανιού του Λαυρίου ήταν γύρω στα 5bf και η γλίστρα οριακά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφού «έτρωγε» τον αέρα πλάγια. Φυσικά ο καιρός αυτός δεν δημιουργούσε πρόβλημα στο 9μετρο Hurricane και με εμφανή τον ενθουσιασμό του πληρώματος για το σκάφος δοκιμάσαμε την πλεύση του ταξιδεύοντας με διαφορετικές κατευθύνσεις στον καιρό, ώστε αν αποκτήσουμε μια πλήρη άποψη. Όπως άλλωστε το περιμέναμε, στον κόντρα καιρό το σκάφος όχι μόνο γεφύρωνε το κύμα, αλλά και άνοιγε «μονοπάτι» με τη βαθιά είσοδο και το μεγάλο βάρος προσφέροντας στεγνή και ξεκούραστη πλεύση. Και πρύμα τα ψηλά έξαλα της εισόδου εξαλείπτουν την περίπτωση «καρφώματος» ακόμα και σε πολύ πιο έντονο κυματισμό. Ταξιδεύοντας με τη μάσκα στον καιρό το μπαλατζάρισμα ήταν ελάχιστο και μόνο σε μεγάλα κύματα και με τον έντονο αέρα που επικρατούσε ανέβαζε λίγο σπρέι αλλά και αυτό πίσω από το κάθισμα διακυβέρνησης.Σε γενικές γραμμές το Wave 900 μπορεί να ανταπελξέθει με ασφάλεια σε άσχημο καιρό και αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω του μήκους της γάστρας, αλλά και της ναυπηγικής γραμμής της. Ανάψαμε το GPS και βάλαμε στην ψηφιακή οθόνη του Smartcraft το Mercury να δείχνει την κατανάλωση σε λίτρα ανά ώρα. Με τόσο φορτίο και με την τέντα πλεύσης περιμέναμε οι μετρήσεις μας να είναι ελαφρώς πιο χαμηλές σε ταχύτητα και υψηλές σε κατανάλωση. Στην ταχύτητα κρουαζιέρας, περίπου δηλαδή στις 4.000 σ.α.λ. είδαμε 31 κόμβους και μια κατανάλωση 56 λίτρων την ώρα από τον κάθε κινητήρα, δηλαδή 112 λίτρα συνολικά ή αν θέλετε 2,72 λίτρα το ναυτικό μίλι.

 

Κατεβάζοντας τέρμα το γκάζι το GPS έδειξε 47,8 κόμβους στις 5.900 στροφές και τον κάθε κινητήρα να καίει από 108 λίτρα την ώρα περίπου. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε και το «άρπαγμα» σε όλο το φάσμα στροφών, κάτι που το έχω δει και σε άλλα σκάφη με τοποθέτηση Verado ενώ τα ηλεκτρονικά χειριστήριά της ρυθμίζουν με ακρίβεια τις στροφές στο σημείο που επιθυμεί ο χειριστής και αποτελεί πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για όσους έχουν συνηθίσει τα συμβατικά με την ντίζα. Αυτά λοιπόν είδαμε στο Wave 900, το νέο «ταξιδευτή» του Αιγαίου και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα κατασκευής και βέβαια τις έξυπνες λύσεις και χρήσεις στο κατάστρωμα.

Του Μπάμπη Κωνσταντάτου

08 Ιανουαρίου 2010

 

Η WAVE, συγκαταλέγεται στα δεύτερης γενιάς ελληνικά ναυπηγεία φουσκωτών σκαφών και από την αρχή της παρουσίας της προβάλλεται σαν ολοκληρωμένη μονάδα, ενώ χάρη στην ποιότητα των προϊόντων της διατηρεί μια εξέχουσα θέση στην αγορά του ελληνικού RIB, έστω και με καθυστερημένη ανάπτυξη της γκάμας της προς τα μεγαλύτερα μεγέθη. Ωστόσο, το νέο εννιάμετρο WAVE HURRICANE είναι η επιβεβαίωση ότι το ναυπηγείο μελέτησε τη σχεδίαση και κατασκευή του, παρουσιάζοντας αυτό το RIB άρτιο, χωρίς ατέλειες και με κατασκευαστική ποιότητα η οποία επιβεβαιώνει ότι δεν μεσολάβησαν βιαστικές επεμβάσεις της τελευταίας στιγμής.


Αρχίζοντας την παρατήρηση από το κύτος, το νέο Hurricane προβάλλει τις μέγιστες διαστάσεις των εννέα μέτρων τού ολικού του μήκους και το αναφέρω αυτό γιατί στα εννέα μέτρα μπορεί να διαμορφωθεί ένα κύτος με μικρότερο πλάτος και, το πιο βασικό, μικρότερο εκτόπισμα, ώστε να προσφέρεται φθηνότερο. Είναι προφανές, ότι βασικό στοιχείο στο τελικό κόστος ενός σκάφους είναι και οι κινητήρες, όπου η ισχύς καθορίζεται, κατά μείζονα λόγο, από τη μάζα και το εκτόπισμα του πλεούμενου που εξοπλίζουν, ανεξάρτητα από το συνολικό του μήκος.
Το Hurricane, λοιπόν, είναι εννιάμετρο με… τα όλα του, γι’ αυτό και εμείς παραξενευτήκαμε κάπως, όταν είδαμε στην παπαδιά του τις δύο 150άρες Optimax. Αυτό, ωστόσο, ήταν το μόνο «πρόχειρο» στο στάδιο του εξοπλισμού αυτού του RIB, αφού την τελευταία στιγμή δεν βρέθηκαν οι σωστές εξωλέμβιες, όσον αφορά στην ισχύ.


Ας δούμε, όμως, αυτό το σκάφος από τη βάση του, δηλαδή το κύτος. Η γάστρα δεν δείχνει κάτι ξεχωριστό, εκτός, ίσως, κάποιες λεπτομέρειες που δεν φαίνονται αλλά γνωρίζει μόνον ο σχεδιαστής και δεν τις… μαρτυράει.  Το μεγάλο κύτος σηκώνει σχεδόν κάθετη και βαθιά είσοδο στην πλώρη (55°) και η δίεδρος καταλήγει σε απόλυτο V στο transom (24°) και τη διατρέχουν 3 ζευγάρια spray rails. Το εμφανέστερο στοιχείο είναι το ψηλό chine, το οποίο εξασφαλίζει μεγάλο βύθισμα στο κύτος και υπόσχεται ότι θα αφήσει τους αεροθαλάμους να συμμετάσχουν στην πλεύση μόνον σε οριακές καταστάσεις καιρού.


Παρατηρώντας το σκάφος σταματημένο μέσα στο νερό η οριζόντια θέση που είχε, ως προς την επιφάνεια του νερού, έδινε την εντύπωση ότι στο ταξίδι θα «μπρουμούτιζε», λόγω του μεγάλου «flotation» στην πρύμη, κάτι, όμως, που δεν συνέβη.


Το νέο αυτό Wave Hurricane πράγματι έχει αυξημένο όγκο βρεχάμενων στην πρύμη αλλά υπάρχει λόγος. Οι τετράχρονες εξωλέμβιες είναι, οπωσδήποτε, πιο βαριές από τις δίχρονες παλιότερες και σύγχρονες, και αυτό επιβάλλει στα σκάφη να έχουν μεγαλύτερο «flotation» πρύμα, ώστε να μην ζορίζονται να πλανάρουν αλλά και να στέκουν στο σωστό ύψος στις χαμηλές ταχύτητες χωρίς να χρειάζεται αποφυγή βαριών φορτίων στο πρυμιό αμπάρι. Στο συγκεκριμένο RIB, όμως, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος η πρύμη να σηκώνει περισσότερα φορτία: Ο κατασκευαστής έχει δώσει προδιαγραφές ώστε να μπορεί να εξοπλιστεί ακόμα και με τρεις εξωλέμβιες.


Η υπερκατασκευή στην πλώρη διαμορφώνει μεγάλη πλατφόρμα-στρίτσο με τον ηλεκτρικό εργάτη «κρυφό», ενώ το deck είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει ένα open RIB αυτού του μεγέθους. Τα αμπάρια στην πλώρη είναι σε διάταξη Π, όπου η τηλεσκοπική βάση στο μεταξύ τους άνοιγμα ανεβοκατεβάζει την προσθήκη η οποία στο επίπεδο των αμπαριών συμπληρώνει το κενό για τη διαμόρφωση του μεγάλου sundeck, η οποία όταν σηκώνεται μετατρέπει την πλώρη εύκολα και γρήγορα σε τραπεζαρία 5 ατόμων.


Η κονσόλα, ανάλογη του μήκους και του εύρους του καταστρώματος, έχει τη θέση της στο κέντρο του. Μπροστά της δεν υπάρχει κάθισμα, αφού ο σχεδιαστής προτίμησε να τοποθετήσει εκεί πόρτα με τρία φύλλα (ένα οριζόντιο και δυο κάθετα), για την άνετη είσοδο στο εσωτερικό της, όπου με την εκμετάλλευση όλου του βάθους της γάστρας, σ’ αυτό το χώρο βρίσκει τη θέση της η ναυτικού τύπου τουαλέτα. Νομίζω δε ότι αυτή είναι η πιο σωστή θέση για την τουαλέτα, ενώ όταν το θέλει κάποιος εκεί μπορεί να χωρέσει και ένας νεροχύτης καθώς και ντουζιέρα. Στη χρήση της τουαλέτας το οριζόντιο πορτάκι μπορεί να μένει ανοιχτό, λειτουργώντας σαν hatch εξαερισμού, χωρίς να επηρεάζει την ιδιαιτερότητα της στιγμής.


Το κάθισμα κυβερνήτη-συγκυβερνήτη είναι μεγάλο σε μήκος και σε πλάτος, εξασφαλίζοντας άνεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και σωστή ορατότητα όταν ο καπετάνιος δεν θέλει να τιμονεύει όρθιος. Το εσωτερικό αυτού του καθίσματος είναι μεγάλο αμπάρι, αλλά εκεί μπορεί να στηθεί  και μια κουζίνα-wet bar, για όσους θέλουν στο σκάφος και αυτού του είδους την ευκολία.


Φυτεμένο στη γάστρα βρίσκεται το ρεζερβουάρ του καυσίμου, χωρητικότητας 500 λίτρων, ενώ σαν έξτρα προσφέρεται και ένα δεύτερο 250 λίτρων, για όσους θέλουν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Το ρεζερβουάρ του νερού που τροφοδοτεί τη ντουζιέρα βρίσκεται κι αυτό κάτω από το deck και έχει χωρητικότητα 150 λίτρα.  


Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν είδα αυτό το μεγάλο RIB το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι το κατάστρωμά του προσφέρεται για «καστομάρισμα», δηλαδή, ο ιδιοκτήτης να το διαμορφώσει σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες, πράγμα που θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα σε σκάφος αυτού του είδους και μεγέθους, αφού καθένας δίνει διαφορετικές προτεραιότητες στη διαβίωση στη θάλασσα.


Το sundeck της πρύμης είναι από τα «δυνατά» σημεία του Hurricane. To μέγεθός του, το σχήμα του αλλά και ο χρωματικός συνδυασμός της ταπετσαρίας του τραβάει αμέσως τα βλέμματα, αλλά δεν υποψιάζεσαι για το τι θα δεις από κάτω. Πιάνοντας τη χειρολαβή και με την βοήθεια μόνον των δύο αμορτισέρ στις μπάντες, όλο αυτό το sundeck μαζί με το τμήμα που διαμορφώνει τον καναπέ σηκώνεται, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο εσωτερικό κατάστρωμα, το οποίο στο συγκεκριμένο σκάφος ήταν ένα υπέρδιπλο κρεβάτι. Ανασηκώνοντας στη συνέχεια τα τμήματα της ταπετσαρίας του κρεβατιού στο κέντρο εμφανίζεται ένας διάδρομος μέχρι την παπαδιά, ενώ οι μπάντες είναι αντίστοιχα αμπάρια. Στο βάθος δεξιά υπήρχε ένα ηλεκτρικό ψυγείο, το οποίο, όμως, μπορεί να τοποθετηθεί και αλλού, αφήνοντας αυτό το εσωτερικό κατάστρωμα «καθαρό», ώστε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σαν κρεβατοκάμαρα. Πίσω από τα ασφαλιζόμενα καπάκια στις πολυεστερικές επιφάνειες βρήκαμε τις βαλβίδες ασφαλείας των αεροθαλάμων, ενώ οι δύο τάπες αποστράγγισης στους μπουλμέδες ήταν μάρτυρες ότι αυτά ήταν τα στεγανά του κύτους, εγγυητές τού αβύθιστου πρόσθετα των αεροθαλάμων.


Η λεκάνη εκτείνεται σε όλο το πλάτος της πρύμης, αλλά υπάρχουν δύο ανοξείδωτες πλατφόρμες με επιφάνειες στρωμένες με teak, όπου η δεξιά έχει τη σκάλα για την άνοδο ενώ στην αριστερή προτείνεται να υπάρχει στηριγμένη μια άγκυρα έτοιμη για χρήση. Πολύ βολική αυτή η λύση, γιατί τις περισσότερες φορές στα σκάφη με εξωλέμβια-ες η αγκυροβολία γίνεται από πρύμα.
Το ανοξείδωτο roll bar είναι μια γερή κατασκευή όπου πάνω σ’ αυτό στηρίζεται και η τέντα, ωστόσο, εκείνο που παρατήρησα ήταν ότι όταν ανεβαίνεις από τη σκάλα η είσοδος στο cockpit είναι κάπως άβολη, γιατί δεν βρίσκεις να πατήσεις κάπου σταθερά. Ένα «πατητήρι» που θα καλύψει μικρό τμήμα της λεκάνης στην πλευρά που βρίσκεται η σκάλα θα διευκολύνει αφάνταστα.
Ένα RIB με εκτόπισμα κοντά στους δύο τόνους, σίγουρα, δεν θα αρκεστείς να το εξοπλίσεις μηχανικά με δύο 150άρες εξωλέμβιες. Βέβαια, όταν δεν επιλέξεις το ζευγάρι, θεωρώντας ότι η μια εξωλέμβια είναι η καλύτερη επιλογή, με μια 300 ή 350 ίππων το Hurricane δεν θα είναι καθόλου «στερημένο» από δύναμη, αλλά στην επιλογή του εξοπλισμού του με ζευγάρι θα το αδικήσεις αν πέσεις κάτω από τους 400 συνολικά ίππους. Ωστόσο, για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής, εκείνο που με ενόχλησε περισσότερο όταν κάθισα πίσω από το πηδάλιο και κατέβασα τα γκάζια, ήταν τα χειριστήρια. Στα δεκάμετρα RIB, όπου η θέση διακυβέρνησης βρίσκεται στο κέντρο περίπου του εσωτερικού μήκους του καταστρώματος, η απόσταση από την κονσόλα μέχρι τον κινητήρα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, έτσι και η ντίζα, ή οι ντίζες, που θα μεταφέρουν τις εντολές του χειριστηρίου, θα πρέπει να έχουν μήκος από 26 μέχρι 30 πόδια. Φανταστείτε τώρα ένα τόσο μακρύ ατσαλόσυρμα περασμένο στον πλαστικό σωλήνα, να περνάει από τα διάφορα κανάλια κάνοντας κούρμπες και το χειριστήριο, του οποίου ο μοχλός είναι στάνταρντ, να πρέπει να μεταφέρει τις εντολές με το σπρώξιμο του χεριού.
Δεν θυμάμαι πώς το... αντέχαμε αυτό πριν γνωρίσουμε τα ηλεκτρονικά χειριστήρια, αλλά τώρα που τα ξέρουμε, σίγουρα, δεν μου έρχεται καλά τίποτα άλλο.


Με τα δύο 150άρια OPTIMAX με τις 17’’ Mirage Plus προπέλες το εννιάμετρο Hurricane, καταρχήν, δεν έδειξε καμιά δυσκολία να πλανάρει και να ταξιδεύει πλαναρισμένο με 14 κόμβους στις 2500σ.α.λ.


Στη συνέχεια οι στροφές ανέβαιναν πολύ φυσιολογικά μέχρι τις 4500σ.α.λ., αλλά από εκεί και πάνω τα μοτέρ «κρέμαγαν» λίγο, τερμάτισαν, όμως, κανονικά στις 5750σ.α.λ., αποδίδοντας τελική ταχύτητα 38,7 κόμβους, η οποία, φυσικά, δεν είναι αυτή που περιμένει κανείς από ένα RIB σαν το Wave Hurricane. Eπειδή, όμως, υπάρχει και ναυτικό κοινό το οποίο ελάχιστα ενδιαφέρεται για τελικές πέρα από αυτό το όριο, είναι σίγουρο ότι ακόμα και με αυτή την μηχανική εξάρτηση το Hurricane θα ικανοποιήσει, αφού δεν στερείται πλευστικής ποιότητας, εκτός, βέβαια, από κάτι άλλο αρκετά σημαντικό: το να μπορεί να ταξιδεύει πλαναρισμένο με τον έναν κινητήρα. Αυτό θα το εξασφαλίσει η μια από τις δύο 200άρες εξωλέμβιες και, ίσως, η 175άρα του ζευγαριού.
Το Hurricane είναι ένα 9άμετρο RIB άξιο να… αγαπηθεί και αυτό το διαπίστωσα ακόμα καλύτερα όταν το δοκίμασα και με ζευγάρι, επίσης Verado, 250 ίππων, όπου εδώ όλα ήρθαν στα σωστά τους.
Όσον αφορά στην ποιότητα, τα στάνταρντ αυτού του κατασκευαστή είναι γνωστά και, φυσικά, δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση στη νέα του αυτή ναυαρχίδα

.

Μετρήσεις με 2ΧMERCURY OPTIMAX 150HP-Προπέλες MIRAGE PLUS 17’’


Σ.Α.Λ.    ΚΟΜΒΟΙ
2500    14,3
3000    18,7
3500    24
4000    28,5
4500    32
5000    35
5500    37,8
5750    38,7

 

Μετρήσεις με 2XMERCURY VERADO 250 -Προπέλες: MIRAGE PLUS 19’’


Σ.Α.Λ.    ΚΟΜΒΟΙ    Λ/Ω    Λ/Ν.Μ.
1000         5.3        8.4     1.58
1500         7.2        14      1.94
2000         8.5        23      2.70
2500        12.5       33      2.64
3000        19.5       48      2.46
3500        24.5       62      1.96
4000        29.5       82      2.77
4500        35          106    3.02
5000        38.5       120    3.11
5500        42          190    4.52
6000        46.2       210    4.54
6150        47.7       220    4.61

ΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 9.00Μ
ΟΛΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ 3.21Μ
ΑΡ. ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΩΜ 10      
ΔΙΑΝΕΤΡ. ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΩΝ 0,47-0.60Μ
ΠΙΕΣΗ ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΩΝ 225 ΜΒΑR
ΥΛΙΚΟ ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΩΝ 1670 DTEX.
HYPALON-NEOPRENE
ΕΠΙΤΡ. ΣΥΝΟΛ. ΒΑΡΟΣ 1650 Kgr
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ  10
ΒΑΡΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ 1400 Kgr
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ 600 HP
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ 2X250 HP
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ  300 HP
ΣΧΗΜΑ ΓΑΣΤΡΑΣ Deep V 55-24 ΠΟΛΥΕΣΤ/ΚΗ